Catalunya participa en un nou programa internacional de regions sobre canvi climàtic

La Generalitat va presentar la seva política estructural d'aigua basada en la nova cultura de l'aigua
Redacció
01/07/2008 - 00:00

La Generalitat de Catalunya ha participat, a través del Departament de Medi Ambient i Habitatge, a la 8ª Conferència mediambiental de regions d'Europa, organitzada pel Departamento de Medio Ambiente del Gobierno de Aragón - CIAMA i la Xarxa Ambiental de regions europees (ENCORE) i celebrada la setmana passada a Saragossa. Enguany, el plenari de la xarxa estava dedicat a l'aigua i el canvi climàtic i va reunir més de 50 consellers regionals de Medi Ambient.

La reunió va permetre a la Generalitat establir contactes bilaterals amb les regions de la Toscana, Flandes, Aragó, Emilia-Romagna i d'altres regions presents. De la mateixa manera, va servir per impulsar un nou programa que vincula els governs subnacionals amb el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD). A més, la Generalitat es va oferir per organitzar a Catalunya una reunió d'impuls d'aquest programa internacional, que es posarà en marxa a finals de juliol a París i s'activarà a Saint Malo el proper mes d'octubre.

La gestió de l'aigua
Durant la trobada, la Generalitat de Catalunya va presentar la seva política estructural d'aigua basada en la nova cultura de l'aigua: eficiència, estalvi, reutilització, recuperació d'aqüífers i dessalinització. Així mateix, també va presentar una anàlisi sobre la intensificació dels períodes de sequera en els darrers deu anys, especialment intensa la darrera tardor i primavera. Igualment va presentar el pla marc de mitigació del canvi climàtic i les primeres estimacions sobre l'efecte del canvi climàtic en els recursos hídrics de Catalunya.

En les presentacions de les regions centreuropees es va posar de manifest que les regions del sud d'Europa han de preparar-se per a una disminució de la precipitació i les del nord, per a períodes més freqüents de crescudes i inundacions. Caldrà, per tant, establir polítiques diferencials d'adaptació en el si de la UE per a fer front al canvi climàtic. Tanmateix, el compromís per a la mitigació, per a reduir-ne les causes i, per tant, per a minvar els efectes, és un compromís comú dels governs subnacionals que han signat una aportació a la Carta de Saragossa i un Pla d'Acció de la Xarxa Encore pels propers dos anys.

Relacionats

Entrevista
Julio Díaz Jiménez, investigador de l'Institut Carlos III

Acte
16/10/2024 - 09:30
Edifici Cúbic Viladecans. Passeig de la Marina, 31, 08840 Viladecans, Barcelona

Butlletí