El Congrés dóna llum verda a una iniciativa sobre embornals naturals contra el canvi climàtic

Font: Factor CO2
22/07/2011 - 00:00
El Ple del Congrés dels Diputats ha aprovat aquesta setmana una Proposició no de Llei sobre embornals naturals en la lluita contra el canvi climàtic. La iniciativa ha sortit endavant amb 191 vots a favor i 145 abstencions.

El text aprovat demana al Govern, en l'àmbit de les competències i en tot cas, amb la participació de les comunitats autònomes i els sectors afectats, l'establiment d'un sistema d'informació agrícola relacionada amb el canvi climàtic a nivell estatal, amb la participació de les CCAA, per millorar l'inventari estatal de gasos d'efecte hivernacle.

També, demana que es millori la informació sobre la variacions dels estocs de carboni de totes aquelles extensions agrícoles existents a Espanya, pel seu paper fonamental d'absorció de CO2, en especial les dedicades a cultius llenyosos, per tal de facilitar el possible establiment d'un sistema per a l'obtenció d'ajuts agroambientals orientats al segrest de carboni, així com establir mesures dirigides a fomentar la implantació d'orientacions productives que contribueixin a mitigar els efectes del canvi climàtic.

Així mateix, es demana a l'Executiu que aglutini, en una única norma reguladora, tots els instruments que ja regulen l'eliminació de la crema dels residus vegetals provinents d'aquests embornals de carboni agrícoles i de tractaments silvícoles forestals, derivant la seva utilització bé per a la producció d'electricitat per fonts de biomassa o per a la producció d'adobs orgànics per facilitar la posada en marxa d'aquestes a accions ja existents, el seu seguiment, control i la valoració dels seus resultats.

Finalment reclama l'establiment d'uns criteris pericials específics, de quantificació de les emissions de GEH i estimació del seu valor tenint en compte el preu de la tona equivalent de CO2, en la valoració dels danys causats per un incendi forestal i incendis en zones agrícoles, per tal d'incorporar-lo en les assegurances i incloure el seu valor en les pèrdues econòmiques per incendis provocats, per a la seva consideració en la presa de decisions penals referent a això.

Relacionats

Notícia

S’ha desbrossat la cobertura arbustiva de 5 zones diferents, a més de dur a terme un seguit d’actuacions per recuperar la població de Conill de bosc.

Notícia

La col·laboració entre CREAST i el CREAF oferirà al sector audiovisual estatal invertir en recerca per a la sostenibilitat dels ecosistemes Mediterranis i els serveis que ens proporcionen, en un context de canvi climàtic i les seves conseqüències.Com a part de l’acord de col·laboració, CREAST té previst generar nous indicadors per analitzar la sostenibilitat de les produccions cinematogràfiques.

Butlletí