El satèl·lit SMOS de l'ESA mostra una primavera excepcionalment seca a Europa occidental

Font: ESA

16/05/2011 - 00:00
Les dades recollides pel satèl·lit SMOS de l'ESA (European Space Agency) mostren les conseqüències d'una primavera excepcionalment seca a Europa occidental. A més de destacar el marcat contrast, aquestes dades són de gran utilitat en aplicacions agrícoles i hidrològiques.
La missió de l'ESA per a l'estudi de la Humitat del Sòl i de la Salinitat dels Oceans (SMOS, en el seu acrònim anglès) ja fa 18 mesos que està en òrbita, mesurant a escala global la humitat emmagatzemada en el terreny i la salinitat de la superfície dels oceans.

Aquestes dades són fonamentals per comprendre millor el cicle de l'aigua al nostre planeta, i en particular els processos d'intercanvi d'aigua entre la terra i l'atmosfera.

Encara que només una petita part de l'aigua del planeta es troba emmagatzemada en el terreny, la humitat del sòl juga un paper molt important en el cicle de l'aigua, regulant l'intercanvi d'aigua i energia entre la terra i l'atmosfera.
Aquesta variable dels sistemes climàtic i meteorològic troba una aplicació directa en els estudis hidrològics, edafològics, meteorològics i ecologics. La quantitat d'aigua emmagatzemada pel terreny també determina el creixement de les plantes i la producció de les collites, de manera que aquesta informació també és crucial en àrees pràctiques com l'agricultura.

Gran part de la població ha rebut amb grat el temps especialment sec i càlid d'aquesta primavera. No obstant això, la sequera està causant seriosos problemes als agricultors i als responsables de la gestió dels recursos hídrics, i incrementa el risc d'incendis forestals.

Les autoritats locals de diversos països, com França, Regne Unit o els Països Baixos, han introduït restriccions en el reg de les collites. Al cantó suís de Zuric s'han retirat les truites del riu Töss abans que el seu hàbitat s'assequi completament, i en els Països Baixos es van prohibir les barbacoes durant la Setmana Santa.

Un 2011 amb menys humitat del terreny 

Aquests mapes de França, generats per CESBIO amb les dades recollides per SMOS, permeten observar el contrast en la humitat del terreny a l'abril de 2010 i en el mateix mes d'aquest any. Els colors blau i verd representen les zones més humides, i els tons grocs les més seques.

Abans del llançament de SMOS, la comunitat científica disposava de molt poques dades a escala global d'aquesta important variable. La missió està cobrint aquesta necessitat, alhora que estudia la salinitat de la superfície dels oceans.

La humitat del sòl és fonamental per a realitzar prediccions de la temperatura, la humitat ambient i el nivell de precipitacions. L'objectiu de la missió SMOS és monitoritzar aquesta variable a escala global cada tres dies. Aquestes dades, introduides en models matemàtics, permeten estimar el contingut d'aigua en el terreny fins a una profunditat d'un o dos metres.

Aquesta capa és el que es coneix com 'zona d'arrels', que és la reserva de la qual s'alimenten les plantes, que acabaran alliberant l'aigua a l'atmosfera a través de la transpiració de les fulles.

L'estimació de la quantitat d'aigua emmagatzemada a la zona d'arrels és de gran utilitat per a l'agricultura i per millorar les prediccions meteorològiques a curt i mitjà termini.

Relacionats

Notícia

Aigües de Reus reprèn les visites i activitats pedagògiques que ofereix a la ciutadania per conscienciar de l’ús de l’aigua, la seva gestió i el seu valor. L’empresa municipal d’aigua preveu que aquest curs la xifra de visitants recuperi els nivells previs a l’arribada de la pandèmia.

Notícia

La Comissió Europea va adoptar aquest 22 de juny diverses propostes capdavanteres que tenen per objectiu restaurar els ecosistemes del continent i recuperar la natura i la biodiversitat, de les terres agrícoles als mars, els boscos i els entorns urbans. A més, la CE també proposa reduir l’ús i els riscos dels plaguicides químics en un 50% el 2030 com a molt tard. Unes propostes fermes per continuar en el camí del Pacte Verd Europeu per millorar la resiliència i la seguretat del subministrament d’aliments a la UE i al món.

Notícia
Les proves realitzades per l’Ajuntament els darrers dies permeten suspendre temporalment les restriccions en el subministrament d’aigua

L’Ajuntament de Vacarisses ha suspès les restriccions en el subministrament d’aigua. Segons ha afirmat el consistori, la mesura s’ha pres després de les proves realitzades per l’Ajuntament en els darrers dies. Fonts municipals han afegit que aquesta situació es podrà mantenir si continuen funcionant les mesures preses fins ara, “així com un consum moderat d’aigua”.

Butlletí