Mari Carmen Gallego
Sis entitats ecologistes han demanat que s'incorporin al Delta del Llobregat les 60 hectàrees de terreny de Viladecans on el FC Barcelona havia projectat un parc lúdic i esportiu. La Generalitat ha emès un informe contrari al projecte perquè considera que no respecta l'entorn i és incompatible amb la preservació dels valors d'aquest entorn. L'Ajuntament de Viladecans espera ara una nova proposta del club.
"És molt difícil executar un projecte a aquesta zona. Ja s'ha intentat en diverses ocasions, s'havia proposat la construcció d'un camp de golf, per exemple, però mai pot tirar endavant perquè està en un indret molt complex" comenta Ricard Caba, membre de la plataforma Salvem Olivaretes de Viladecans.
Caba recorda que "és una zona delimitada per reserves naturals" i considera que "davant la dificultat d'executar cap projecte el més senzill seria que aquesta pastilla s'incorpori al Delta del Llobregat".
Els ecologistes recorden que l'entorn del Delta del Llobregat s'ha vist sotmès a "enormes pressions" degut al creixement urbà i "a les majors infraestructures del país", com ara l'aeroport del Prat, el Port de Barcelona o la xarxa viaria que hi ha a la zona.
Caba recorda que la zona presenta d'altres aspectes que desaconsellen la seva urbanització, com ara la seva inundabilitat, pròpia d'una zona deltaica, i subratlla que tot el sector que es vol urbanitzar està sobre un aqüífer protegit, el de la Vall Baixa i Delta del Llobregat. "La construcció afectaria la dinàmica hídrica i la recàrrega de l'aqüífer", assegura.
El projecte
L'anterior junta directiva del FC Barcelona, encapçalada per Joan Laporta, i l'Ajuntament de Viladecans van signar al juliol de l'any passat un conveni per promoure aquest projecte que preveia la construcció de zones d'equipaments esportius, amb instal•lacions per a la pràctica del futbol i d'altres esports de les diverses seccions del club, així com una zona comercial i hotelera.