Els estius són ara més llargs i les pluges més intenses

Un estudi del Servei Meteorològic de Catalunya constata un augment significatiu de la temperatura mitjana a Catalunya des de 1950
Redacció
31/03/2009 - 00:00

Els estius són ara més llargs, hi ha més nits tropicals i les pluges són més intenses i es concentren en menys dies per any. Aquestes són les principals conclusions de la segona edició del Butlletí anual d'indicadors climàtics (BAIC), un informe que elabora el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) per fer el seguiment anual de les tendències climàtiques al nostre país.

Com a novetat respecte el butlletí anterior, enguany s'han recuperat tretze sèries de temperatura de l'aire a Catalunya, que cobreixen el període 1950-2008, recollides a l'Observatori Fabra (Barcelona) i de l'Observatori de l'Ebre (Baix Ebre). I els resultats indiquen que la temperatura mitjana del conjunt de Catalunya s'ha incrementat a un ritme d'aproximadament 0,17 - 0,23 ºC per dècada, des de 1950 fins a l'actualitat, un augment estadísticament significatiu. La mitjana de la temperatura màxima ha augmentat a un ritme molt més accelerat que no pas ho ha fet la temperatura mínima, en una relació d'aproximadament el doble: 0,25 ºC/dècada i 0,15 ºC/dècada, respectivament.

Estacionalment, l'estiu ha estat el moment de l'any en què s'ha produït un augment tèrmic més accelerat (superior a 0,3 ºC/dècada), mentre que la tardor no mostra una tendència significativa. Dit d'una altra manera, durant els últims seixanta anys, la temperatura mitjana a l'estiu ha pujat 1,80 graus. D'altra banda, aquestes variacions també suposen un augment sostingut de dies d'estiu (aquells que superen els 25 graus) i de les nits tropicals (on la temperatura mínima supera els 20 graus).

Plou el mateix, però en menys dies

Quant a les precipitacions, les dades del BAIC indiquen que la precipitació anual -que no presenta canvis significatius pel que fa a la quantitat- cau ara repartida en menys dies, el que fa que augmenti la seva intensitat i, per tant, afavoreix inundacions i fenòmens torrencials.

Pel que fa a la temperatura de l'aigua del mar, és apreciable un augment a totes les fondàries des de 1974, amb 0,36 ºC/dècada d'augment en la superficie, segons les dades registrades per l'SMC a l'Estartit.

Les conclusions de l'estudi del SMC indiquen que els seus resultats coincideixen força amb els esmentats al quart informe d'avaluació del Grup Intergovernamental d'Experts sobre Canvi Climàtic (IPCC), on es parla d'una freqüència superior de dies càlids, de nits càlides i d'onades de calor.

Més informació: Consulteu la Segona edició del Butlletí anual d'indicadors climàtics (PDF)