Avui dilluns arrenca a Sant Sebastià la III Assemblea de la Xarxa Espanyola de Ciutats per al Clima, que integra 207 municipis espanyols, entre els quals hi ha les ciutats més grans com Madrid i Barcelona, i que apleguen més de 20 milions d'habitants. La trobada servirà per signar l'anomenat Pacte d'Alcaldes, amb què es comprometran a reduir les seves emissions de CO2 a l'atmosfera en un 20% d'ara i fins al 2020. Si tots els municipis de la xarxa se sumen al pacte, al qual s'hi afegeixen també ciutats de la resta d'Europa, Espanya serà el país amb una aposta més forta per a la reducció de les emissions de CO2.
En la tercera assemblea de la Xarxa Espanyola de Ciutats per al Clima, en què hi participa la ministra de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, Elena Espiosa, els ajuntaments debatran diferents iniciatives de lluita contra el canvi climàtic a nivell local. Durant la trobada també s'obrirà la convocatòria dels II Premis a les Bones Pràctiques Locals pel Clima i es podran conèixer de primera mà diverses experiències que s'estan desenvolupant en municipis espanyols i europeus per a assolir un model de gestió d'energia i mobilitat sostenible en els nostres pobles i ciutats.
Amb el Pacte dels Alcaldes, iniciativa de la Comissió Europea per reduir l'emissió de CO2, els municipis que s'hi adhereixin s'hauran de comprometre a fer un inventari de les seves emissions de gasos hivernacle i a elaborar, en un any, un pla d'acció amb mesures concretes per retallar-les. El pacte exigeix als municipis que presentin informes periòdics sobre l'aplicació dels seus plans i, si no els compleixen, seran expulsats de la xarxa.
(P)
Programa de suport de la Diputació de Barcelona
El passat mes de juny, la Comissió Europea va aprovar el text definitiu del Pacte d'Alcaldes/Alcaldesses, un mecanisme de participació de la ciutadania en la lluita contra l'escalfament de la Terra.
El Pacte consisteix en el compromís de les ciutats que s'hi adhereixin d'aconseguir els objectius comunitaris de reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle mitjançant actuacions d'eficiència energètica i relacionades amb les fonts d'energia renovables.
Des del primer moment, la Diputació de Barcelona va valorar positivament aquesta iniciativa i els bons resultats que aquest compromís pot assolir. Amb l'objectiu d'ajudar als ajuntaments a adherir-se, ha endegat un programa de suport regulat en un model de conveni:
- Conveni [en format pdf, 29,57 Kb]
- Pacte entre alcaldes/esses [en format pdf, 23,33 Kb]
- Resolució Ple de l'Ajuntament [en format pdf, 12,05 Kb]
Repensar fórmules
Les ciutats són les responsables de la meitat de les emissions de CO2 a l'atmosfera. Una de les grans prioritats és reduir els gasos generats pel transport i, per fer-ho, s'han pensat en propostes per millorar el transport públic, utilitzar vehicles híbrids i reduir la mobilitat dels ciutats dissenyant ciutats policèntriques per reduir els desplaçaments innecessaris.
Disminuir les emissions de calefaccions i aparells d'aire condicionat dels edificis és una altra de les prioritats de la xarxa. En aquest sentit, es proposa estalviar calefacció i aire condicionat, mantenint l'interior dels edificis a 24ºC a l'estiu i no pujant gaire la temperatura a l'hivern així com desconnectar la calefacció si no fa fred. L'ús de les energies renovables, com les plaques solars, o la plantació de boscos que funcionin com a neutralitzadors de diòxid de carboni, són altres dels punts en què treballa la xarxa.
Adjunt | Mida |
---|---|
smoke.jpg | 18.21 KB |