Es busquen voluntaris per frenar el canvi climatic

Empreses i organitzacions ja poden sumar-se als Acords Voluntaris de reducció d’emissions de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic

Sostenible.cat

22/07/2010 - 00:00

Aquest 22 de juliol, presentat pel conseller Baltasar, s'ha posat en marxa el Programa d'Acords Voluntaris per a la reducció de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, al qual podran adherir-se les empreses, administracions públiques, institucions, associacions i fundacions de Catalunya que vulguin fer una reducció voluntària d'emissions. Es tracta d'un programa impulsat per l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic que estableix mecanismes i estratègies de reconeixement als esforços realitzats més enllà del que obliga la legislació actual, i s'emmarca dins l'estratègia general del Pla de mitigació 2008-2012, on s'especifica que aquestes accions poden contribuir a la reducció anual de 590.000 tones de CO2 fins l'any 2012.  

Compromís a llarg termini
L'adhesió als acords voluntaris es planteja com un compromís de llarga durada. El primer pas és complimentar els documents d'adhesió, que es troben al portal específic del web de l'OCCC. En un màxim de tres mesos, les organitzacions hauran de presentar el seu inventari d'emissions i un plantejament de les mesures concretes que tenen previst aplicar per reduir-les durant els mesos posteriors. La posada en marxa de les mesures ha d'anar seguida d'una nova avaluació que doni compte dels resultats aconseguits, i d'un nou paquet de mesures. Es preveu així que el compromís s'afianci i es renovi de manera anual. 

Acords a la mida de totes les empreses i organitzacions
Els acords voluntaris estan oberts per a totes les empreses i organitzacions, dins la voluntat de sumar el màxim d'esforços possibles per reduir les emissions de CO2 a Catalunya. En paraules de Salvador Samitier, director de l'Oficina Catalana de Canvi Climàtic, "es tracta d'implicar els diferents actors de la societat catalana i donar suport i reconeixement a les empreses compromeses amb la reducció d'emissions".

S'hi poden adherir doncs institucions públiques i empreses privades, i el procés no comporta cap taxa administrativa. Les organitzacions més petites podran presentar un inventari simplificat, a mena d'autodeclaració, que poden realitzar directament. Aquesta opció està prevista per aquelles empreses que no tenen emissions de fabricació ni de logística internacional, i que tenen menys de 500 empleats. En aquests casos, el càlcul inclourà les emissions directes derivades del consum de combustibles fòssils i el transport, i les associades al consum d'electricitat.

En el cas de les empreses més grans i complexes, l'inventari s'ha de realitzar seguint les directrius de l'ISO 14.064, i podrà incloure també les emissions derivades del cicle de l'aigua o la gestió dels residus. En aquest cas, cal comptar-hi amb la verificació d'una entitat certificada per l'OCCC.

Etiqueta distintiva
Des del moment en què es presentin l'inventari i el primer plantejament de mesures, les empreses i organitzacions podran identificar-se amb una nova etiqueta distintiva que reconeix el seu esforç voluntari per reduir les emissions. A més, apareixeran al portal del programa, i també des de la web qualsevol persona podrà accedir als informes d'evolució i de mesures implantades per cada empresa. 

Més enllà del reconeixement públic que això pot aportar, l'adhesió al programa suposarà, sens dubte, un estalvi energètic, i una oportunitat de millorar la competitivitat i de reduir la dependència dels recursos fòssils i la vulnerabilitat dels seus preus.

Exemples en marxa
Durant la presentació d'aquests acords voluntaris, aquest 22 de juliol, s'han exposat diverses experiències d'empreses que ja estan aplicant mesures voluntàries de reducció de gasos d'efecte hivernacle.

És el cas de ALSA que des de fa un any està fent un programa pilot per estudiar com reduir el consum de combustibles i les emissions corresponents durant la conducció i al ralentí. Amb la informació registrada han realitzat un pla de formació de conductors, i fins ara han aconseguit reduir el consum un 7,5%. Properament aplicaran les mateixes mesures al centenar d'autobusos que tenen a Catalunya.

Un altre exemple és el de Compostadores, una petita empresa que fabrica compostadors domèstics. Inicialment importaven el producte, però des de fa uns anys el fabriquen directament a partir del mix de plàstics del contenidor groc que no es reciclava fins aleshores. Ara, a més, tenen previst alimentar la fàbrica amb biomassa.  

Cal subratllar que la primera entitat adherida al programa ha estat el Departament de Medi Ambient i Habitatge (serveis centrals) que, en un període de tres mesos, presentarà el seu inventari d'emissions i una proposta de mesures de reducció.  

Relacionats

Entrevista
Julio Díaz Jiménez, investigador de l'Institut Carlos III

Acte
16/10/2024 - 09:30
Edifici Cúbic Viladecans. Passeig de la Marina, 31, 08840 Viladecans, Barcelona

Butlletí