Escoles del Barcelonès i Baix Llobregat s'aboquen a preservar les platges

Font: CCMA

07/03/2022 - 13:11

Es tracta del projecte participatiu "Recuperem les dunes metropolitanes", que involucra alumnes de 12 escoles de Viladecans, el Prat de Llobregat, Castelldefels i Sant Adrià de Besòs. Simultàniament, l'AMB porta a terme una nova campanya de retirada de vegetació invasora que preveu erradicar 5.000 kg d'espècies agressives per als sistemes dunars.


300 escolars planten 3.000 plantes autòctones per reforçar les dunes

Els sistemes dunars de delta del Llobregat estan sent l'escenari d'accions de plantació, amb uns protagonistes especials: 300 alumnes de 12 centres educatius porten a terme plantacions d'espècies vegetals pròpies dels sistemes dunars. El borró, el fonoll marí o el lliri de mar són espècies de flora adaptada a ecosistemes sorrencs, amb una elevada salinitat i una disponibilitat d'aigua i nutrients limitada.

Aquesta activitat s'emmarca dins del projecte participatiu "Recuperem les dunes metropolitanes", basat en la metodologia d'aprenentatge servei, en la qual els centres educatius s'impliquen en la promoció i conservació d'un espai natural. Els alumnes aprenen conceptes sobre la platja o les funcions del sistemes dunars alhora que fan un servei a la comunitat i creen un vincle amb aquest espai.

L'AMB ofereix assessorament tècnic sobre quines són les millors zones per realitzar les plantacions o la retirada d'espècies invasores i quines espècies es podrien plantar, i proporciona també les plantes i materials necessaris.  

Espècies autòctones per recuperar(AMB Platges Metropolitanes)
 

Campanya de retirada d'espècies invasores

Paral·lelament, està en marxa la retirada d'espècies invasores dels sistemes dunars que es duu a terme bianualment a les platges del delta del Llobregat, coincidint amb la primavera i la tardor. Iuca, ambròsia, gazània i coniza són espècies invasores perjudicials per a aquests ecosistemes, ja que competeixen amb la vegetació autòctona i provoquen una disminució de la biodiversitat.

Aquestes actuacions duraran previsiblement fins a mitjans de mes i es calcula la que es retiraran uns 5.000 kg de vegetació invasora, una xifra semblant a la de la primavera del 2021.

L'objectiu final d'aquestes accions és potenciar els sistemes dunars litorals com a escuts de protecció de les platges metropolitanes davant dels temporals i com a reservori de sorra que actua com un matalàs natural flexible. Aquesta vegetació que s'està plantant protegeix i incrementa el volum dels sistemes dunars, ja que fixa i acumula la sorra mobilitzada pel vent. Es tracta de solucions basades en la natura que formen part del pla de millora de la biodiversitat de les platges metropolitanes. Petites accions pedagògiques que poden ajudar a conservar més quantitat de sorra davant l'imparable ascens del nivell del mar, el qual puja uns 3 cm cada dècada a la costa catalana.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article


El 18 d’octubre es commemora el Dia Internacional de Protecció de la Natura
.

Acte
22/09/2022 - 00:00
A diversos municipis
Notícia

En les tasques de vigilància de l’arribada d’espècies introduïdes als fons marins de les costes catalanes que duu a terme l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) en col·laboració amb el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), s’ha detectat per primera vegada a Catalunya i a les costes espanyoles una nova alga introduïda a la Punta Falconera, a la reserva natural del Cap de Creus, al municipi de Roses.

Butlletí