Amb una crida a l'acció, el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, va tancar dijous 14 de febrer a la tarda la jornada de cloenda de la Convenció Catalana del Canvi Climàtic. “Coneixem les causes del canvi climàtic, els científics ens han demostrat el que està succeint, ja hem començat a comprovar les conseqüències i coneixem algunes de les solucions”, va reflexionar Benach, i va afegir: “cal passar, doncs, de l'anàlisi a l'acció”.
(P)
I davant dels que temen que les accions previstes puguin afectar l'economia, el president del Parlament va assegurar que “la defensa del medi ambient no és un fre al desenvolupament econòmic, sinó que cal veure-ho com una oportunitat”.
Situar-se a primera línia europea
Pel conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, l'execució del Pla de mitigació de les emissions –que actualment es troba en fase d'avantprojecte i que d'aquí a dos mesos és previst que sigui aprovat pel govern català– ha de permetre que Catalunya surti de la cua d'Europa en aquest àmbit i se situï en primera línia. En aquest sentit, Baltasar considera que això ja ha començat a passar, perquè està convençut que el procés participatiu de la Convenció servirà d'exemple per a d'altres regions europees.
A la clausura de la Convenció, Baltasar va celebrar que el Pla que s'ha proposat mostra que el govern treballa conjuntament per la mitigació del canvi climàtic. Això permet, segons el conseller, apel·lar a la societat perquè també actuï: “Avui podem demanar a la gent que es pregunti les conseqüències de les seves actuacions en el canvi climàtic perquè l'administració ja estem fent un esforç, així que demano compromís a la ciutadania amb el repte que tenim davant”.
Els compromisos del Pla
El director de l'Oficina del Canvi Climàtic, Josep Garriga, va ser l'encarregat de detallar els compromisos del govern de la Generalitat que recull l'Avantprojecte de Pla català de mitigació del canvi climàtic 2008-2012, que ha elaborat la Convenció. Els programes de treball s'enfoquen en tres sentits: reducció de les emissions del sector difús fins a 5,33 milions de tones per al 2012 (per complir el protocol de Kioto), suport a les instal·lacions cobertes per la directiva de comerç de drets d'emissió i accions transversals per a la mitigació.
Un cop tancada la Convenció, la Generalitat alça la vista cap a l'horitzó més llunyà del 2020, per tal de començar a reflexionar com Catalunya assolirà els objectius que marca la Unió Europea de reducció d'un 10% d'emissions respecte el 2005. Per Josep Garriga, aquesta segona fase ja serà més senzill d'assolir que la que ara es posa en marxa, perquè la feina més important ja s'haurà fet i la reducció mitjana anual aleshores serà inferior als 5,33 milions de tones per al 2012: d'1,68 milions de tones.
Els diversos departaments es posen a treballar per la mitigació
Com a mostra de la transversalitat del Pla de mitigació, secretaris i directors generals de diversos departaments de la Generalitat van participar en la cloenda de la Convenció per detallar els compormisos sectorials que han adoptat perquè el país pugui estalviar conjuntament ees 5,33 milions de tones previstes.
Eficiència dels edificis públics
Amb voluntat exemplificadora, l'Institut Català de l'Energia centra els seus compromisos per estalviar emissions de CO2 en convertir els edificis de la Generalitat en eficients. Així ho va explicar la seva directora, Encarna Baras. L'ICAN ja hi treballa des del mes d'abril passat. Les mesures previstes permetran contribuiran en un 7,5% iu de reducció marcat a la convenció.
Un altre dels eixos de treball és executar totes les mesures que contempla el Pla de l'Energia del 2005, que té per línies mestres el foment de l'estalvi, de l'eficiència energètica i de les energies renovables.
Incorporar la reducció en els programes de residus
Els processos de recollida, transport i tractament de residus també generen emissions de CO2 contaminants a l'atmosfera. Així, doncs, Genoveva Català, gerent de l'Agència Catalana de Residus, va explicar que han incorporat l'objectiu de reduir-les en tots els programes de gestió de residus que la Generalitat i altres administracions catalanes emprenen. L'objectiu: estalviar l'emissió de fins a 702.000 tones de CO2 de cara al 2012.
Per aconseguir-ho s'han marcat prevenir la generació de residus, potenciar la recollida en origen, promoure l'ús eficient dels materials, fomentar el reciclatge, impedir els abocaments incontrolats o utilitzar energies més netes en la gestió dels residus.
Modernització i adaptació del sector agrari
El camp català també està compromès amb la mitigació del canvi climàtic. Així ho va assegurar Antoni Díaz, director general de Planificació i Relacions Agràries, que va detellar totes les mesures que s'han compromès a emprendre encaminades a reduir les emissions d'aquest sector. Díaz va voler destacar que aquestes mesures no seran complicades de complir perquè el sector agrari ja les du a terme en la seva modernització i adaptació habitual. De totes les mesures, la que requerirà un pressupost més elevat és l'increment de la gestió anaeròbia dels purins i l'aprofitament energètic del biogàs generat, ja que és la que té més impacte en la reducció d'emissions.
A més, el Departament també treballarà “activament per promocionar el consum de productes que es fan a Catalunya, ja que d'aquesta manera s'evita l'emissió de CO2 per culpa del transport de mercaderies des de punts llunyans”.
El transport es compromet a no augmentar les emissions tant com preveia
El sector a qui correspon més feina és el del transport, ja que és el principal responsable de l'emissió de gasos contaminants a l'atmosfera. El mateix secretari per la Mobilitat, Manel Nadal, va reconèixer que la tasca és molt ambiciosa i difícil, però realista. Si la previsió de creixement d'emissions provinents del transport per al 2012 és de 73 milions de tones si no s'actua i es continua amb la tendència actual, el pla preveu que siguin 68 els milions de tones. Amb aquestes xifres a la mà, el secretari va assegurar que “no hi ha cap perill que es produeixi recessió econòmica” si s'assoleix l'objectiu, “ja que el que volem e´s reduir la tendència, però l'augment d'emissions continuarà”.
Les mesures a emprendre en el sector de la mobilitat es resumeixen en el foment del transport públic per tal que la població utilitzi menys el transport privat, i en les actuacions concretes que el Departament per assolir-ho.
Més informació:
APORTACIÓ A LA REDUCCIÓ DE 5,33 TONES DE CO2 PER SECTORS
Transport i mobilitat: 34,9%
Sector industrial (no inclòs en la directiva): 21,74%
Sector domèstic i residencial: 8,39%
Acords voluntaris:11,06%