Redacció
Aquesta iniciativa forma part del Conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i l'Obra Social "la Caixa" per a la conservació dels espais naturals. L'acord té un doble objectiu, millorar la natura i inserir a persones en risc d'exclusió en el món laboral.
L'any 2010 va començar a redactar-se el Pla de conservació del Parc de la Serralada de Marina. El Pla és l'eina de planificació que identifica i valora els elements prioritaris d'interès per a la conservació, incloent, entre d'altres, les espècies vegetals i animals més amenaçades i, també, les espècies invasores. Paral·lelament a la redacció del Pla, ja s'estan executant actuacions per al control d'espècies invasores.
Els treballs d'eliminació d'espècies invasores estan inclosos dins el projecte de Gestió dels ecosistemes forestals i de ribera, actualment en execució. La primera fase se centra al Torrent de les Canyes, dins el terme municipal de Santa Coloma de Gramenet. Les espècies invasores a tractar són l'atzavara (Agave americana) i la figuera de moro (Opuntia ficus-indica). L'atzavara és originària de Mèxic, introduïda al segle XVI, actualment es troba molt difosa per tota la conca mediterrània. El tractament més efectiu per a la seva eliminació o control és la retirada manual o mecanitzada de les plantes, incloent l'eliminació dels rizomes. La figuera de moro també és originària de l'Amèrica tropical i sovint s'ha potenciat per aprofitar el seu fruit. Pel seu control també s'aconsella l'eliminació de tota la planta, evitant la dispersió de qualsevol pala o fragment dels que es pot regenerar ràpidament.
Posteriorment es realitzarà un repàs manual de totes les plantes de mida petita i dels rizomes, mitjançant aixada i rasclet. Per a la restauració dels talussos es farà una sembra manual amb albellatge, que forma prats mediterranis, i és una espècie a potenciar en aquests ambients.
En la totalitat del projecte es destinen 172.430,82 € als Parcs de la Serralada de Marina i Litoral, on hi participa una empresa professional (Treballs Forestals del Berguedà), les empreses d'inserció Dimas, Associació per a la promoció i inserció professional (Apip) i Passar Via, i el centre especial de treball Fundació Tallers de Catalunya. També hi ha col·laborat la deixalleria de Santa Coloma de Gramenet.