Les inversions mundials per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle hauran d'augmentar en 175.000 milions d'euros anuals el 2020. Aquesta és una de les principals propostes de la Comissió Europea de cara a la propera reunió de desembre a Copenhaguen, en la qual el món es tornarà a reunir per acordar el nou pacte global sobre canvi climàtic.
Aquesta quantitat, basada en les estimacions realitzades per experts independents, serviria per crear un mercat mundial de carboni abans de 2020 i finançar les inversions necessàries per reduir les emissions. La iniciativa de Brussel·les neix de la necessitat d'una retallada del 30% respecte de 1990 en les emissions per als països desenvolupats, i un esforç de reducció d'entre el 15 i el 30% per les nacions en vies de desenvolupament.
Per la UE, l'acord en la conferència de l'ONU prevista el desembre a Copenhaguen "haurà de contenir objectius globals de reducció de les emissions i establir les bases que permetin reforçar la capacitat dels diferents països per adaptar-se al canvi climàtic". En aquest sentit, la UE reconeix que els països en desenvolupament "necessitaran un considerable augment del finançament procedent dels països desenvolupats, a més d'ajuda de les institucions multilaterals que reforci la seva contribució a la lluita contra el canvi climàtic".
Per això, la Comissió Europea proposa la creació "d'un mercat de carboni a l'OCDE (Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic) per a 2015", que hauria d'ampliar-se abans de 2020 amb l'ingrés de les principals economies emergents per donar lloc a un "mercat global".
Una altra de les seves propostes és "el desenvolupament d'innovadors sistemes internacionals de finançament basats en els nivells d'emissions dels diferents països i en la seva capacitat de pagament". "L'ajuda financera internacional destinada a les intervencions que superin les capacitats nacionals haurà de procedir de fonts com les arques públiques i els mecanismes internacionals d'assignació de crèdits de carboni", afirma la proposta europea.
Segons el comissari europeu de Medi Ambient, Stavros Dimas, la UE planteja "un paquet creïble", ja que "sense propostes financeres no hi haurà acord a Copenhaguen". Una delegació europea ja ha viatjat a Washington per exposar les seves propostes a l'equip del president nord-americà, Barack Obama, va anunciar Dimas. També seran discutides amb el primer ministre xinès, Wen Jiabao, en una entrevista amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, a Brussel·les.
Xina i els Estats Units són els dos més grans contaminadors del planeta amb 5.800 i 5.100 milions de tones de diòxid de carboni llançades a l'atmosfera el 2005 respectivament, segons dades de l'Agència Internacional de l'Energia (AIE).
--
Informació relacionada a 'Sostenible.cat':
La Unió Europea inclou els avions dins el comerç de drets d'emissions
Poznan: encallats a mig camí entre Bali i Copenhaguen
Poznan 2008: Allà on érem
La Cimera de Poznan impulsa l'Agència Internacional d'Energies Renovables