Aquest dimecres 1 de juliol Igualada va acollir la 9a Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, on es va fer palesa la voluntat del món local a jugar un paper protagonista en la propera cimera a Copenhaguen, on es decidirà l'acord que substituirà el protocol de Kioto a partir de 2012. "El compromís per la sostenibilitat va molt més enllà dels estats", va assegurar el president delegat de l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Joan Antoni Baron, afegint que "el món local es on es disputa realment la lluita contra el canvi climàtic". Per aquest motiu, el diputat de Medi Ambient va fer una crida a "seguir treballant per reivindicar la feina que s'està fent des dels municipis, amb el gran objectiu d'estar presents a Copenhaguen i tenir veu en el debat".
Consolidar el moviment municipalista
En aquest sentit, Baron va cridar a renovar el compromís de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat amb la resta de xarxes de governs locals a nivell estatal, sumant esforços per consolidar el moviment municipalista a favor de la sostenibilitat. Més en clau de país, el diputat de Medi Ambient va assegurar que la Xarxa s'implicaria activament en l'Estratègia per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (EDSCAT), aportant tot el coneixement adquirit en tots aquests anys de feina.
(P)
La lluita contra el canvi climàtic, eix transversal
De cara als propers 12 mesos, la proposta de línies de treball de la Xarxa girarà al voltant del canvi climàtic, des dels diferents enfocaments de prevenció, mitigació i adaptació, amb especial atenció al Pacte d'Alcaldes/esses per l'energia, una iniciativa de la Comissió Europea en la que la Diputació de Barcelona juga un paper de lideratge i promoció entre tots els seus municipis.
Pel que fa als eixos temàtics, la Xarxa seguirà treballant en la gestió eficient de l'aigua -durant l'assemblea es va aprovar l'adhesió de la Xarxa al Pacte d'Istanbul sobre l'Aigua-, en la gestió dels recursos energètics -donant suport a projectes d'estalvi energètic i foment d'energies renovables-, en el foment del consum responsable i l'economia sostenible -donat el poder transformador i exemplificador que aquesta pràctica té des de l'administració-, i en la reflexió sobre les Agendes 21 locals, revisant-les sota el punt de vista de la contribució a la mitigació i adaptació al canvi climàtic.
Notícies relacionades a 'Sostenible.cat':
Els governs locals volen ser tinguts en compte en el nou Protocol de Kioto
El món local davant el canvi climàtic
Entrevista a Joan Antoni Baron: "Les grans polítiques ambientals acaben passant sempre pels ajuntaments"
Baron: "L'administració local és la que més pot fer per a canviar l'actitud dels ciutadans"
Declaració d'Igualada
En el transcurs de l'Assemblea també es va aprovar la Declaració d'Igualada (PDF), un document on tots els municipis de la Xarxa es comprometen a treballar a favor de la mitigació i adaptació al canvi climàtic, mobilitzant a la ciutadania i tots els agents socials i econòmics en la lluita. En aquest sentit, els municipis de la Xarxa assumeixen com a propis els objectius del Pacte d'Alcaldes/esses per l'energia: reduir com a mínim les emissions de CO2 dels municipis l'any 2020, millorant un 20% la seva eficiència energètica i assolint un altre 20% en l'ús d'energies renovables.
Adjunt | Mida |
---|---|
Un moment de l'assemblea de la Xarxa | 19.7 KB |