Però Miralles mateix va subratllar durant la conferència que aquests petits canvis que considera poderosos no exclouen la imprescindible actuació dels governs. És més: preguntat per SOSTENIBLE, va assegurar que la legislació pot convertir una actuació voluntària com ho pot ser consumir menys energia en una obligació. Com que som en època electoral fa una proposta als partits que concorren a les eleccions: “Probablement, la millor mesura d'estalvi energètic fos obligar per llei que la potència elèctrica contractada en l'àmbit domèstic no pugui superar els 5,5 kW. Això sol obligaria a l'eficiència energètica en els aparells i a visualitzar que hi ha límits. El mateix es podria fer en oficines i despatxos (en un escalat segons superfície)”.
Tot i estar convençut de la necessitat d'aplicar aquesta proposta, considera que topa amb un escull important, com és la mala qualitat dels edificis i l'escassa eficiència de la climatització. Per resoldre-ho, va explicar a SOSTENIBLE que “caldria fomentar programes d'assessorament energètic domèstic i propiciar més "plans renove" en els aparells de climatització (calderes de condensació, bombes de calor inverters, etc,).”
Jordi Miralles també té una altra proposta per als polítics que concorren en campanya: “Que les escomeses a dins de les cases vagin preparades per instal·lar-hi comptadors intel·ligents (smarts meters) que permeten llegir el consum instantani de la llar en cada moment”.
Publicitar bons comportaments
Malgrat l'efectivitat de la legislació, el president de la Fundació Terra considera que “les bones pràctiques ambientals en bona part es poden obligar, tot i que no sempre és el més recomanable. L'essencial són les mesures educatives i en aquest camp s'ha explotat poc la publicitat de bons comportaments". I posa un exemple aclaridor del que vol dir: “El tema de la conducció eficient és molt senzill, però poc conegut. Fer una normativa és molt senzill i relativament barat. Fer-la complir sovint és impossible perquè quan es dissenya no s'hi posen els mitjans.
Precisament en la línia de publicitat bons comportaments, la Fundació Terra, juntament amb la Generalitat de Catalunya i l'Obra Social de la Caixa, han impulsat la campanya “Jo sóc la solució”, que anima la ciutadania a adoptar mecanismes i actituds d'estalvi energètic a les llars.
A la conferència de l'Aula d'Ecologia, Jordi Miralles va detallar vuit gestos que proposen perquè puguem reduir en un 10% les emissions de CO2 a l'àmbit domèstic:
- Instal·lar bombetes de baix consum (consumeixen un 80% menys i duren 10 vegades més).
- Comprar electrodomèstics eficients de les classes A i A+, que estalvien un 80% d'energia.
- Reciclar i separar els residus.
- Climatització assenyada: mínim de 26º a l'estiu i màxim de 20º a l'hivern. Estalviem un 7% d'energia amb cada grau que moderem.
- Utilitzar la bicicleta, el transport públic o anar a peu, que estalvia 50 vegades energia respecte a l'ús del cotxe.
- Fer una conducció responsable, que ens permetrà estalviar un 30% de combustible.
- Aïllar finestres, parets i sostres per mantenir la refrigeració o la calefacció.
A aquestes propostes bàsiques, s'hi poden sumar motes altres iniciatives que Miralles va proposar durant la conferència, com fer electricitat amb el sol, reduir els viatges en avió o apagar del tot els aparells elèctrics quan no els fem servir.
Canvi de paradigma econòmic
Més enllà dels consells pràctics, Miralles va reivindicar un nou paradigma per a la societat on vivim, ja que considera que existeix un problema de disseny socioeconòmic incompatible amb el respecte al planeta. La resposta cal trobar-la, va dir, en el decreixement.