Les Illes Medes, Mediterrània Viva, una exposició sobre la importància de protegir la mar

Font: DARP
10/07/2011 - 00:00
El Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, el Museu de la Mediterrània i l'Obra Social "la Caixa" organitzen l'exposició Les Illes Medes, Mediterrània Viva. La mostra pretén donar a conèixer la importància de la conservació del mar i en especial d'un espai singular de la costa catalana com són les illes Medes.

L'exposició s'ha inaugurat oficialment aquest dissabte 9 de juliol a l'auditori del Museu de la Mediterrània a Torroella de Montgrí (Baix Empordà) i es podrà visitar fins al juny de 2012. La mostra s'acompanyarà de diverses activitats paral·leles, visites guiades i tallers per a escolars a partir de setembre.

Són moltes les característiques que fan de l'arxipèlag de set illes, que fa 20 anys va ser protegit com a reserva marina, un paisatge emblemàtic i considerat per tothom com un autèntic museu natural de la Mediterrània. La gran diversitat dels seus fons marins i la seva historia de protecció i de coneixement científic l'han convertit en un laboratori on s'ha generat gran quantitat d'informació i sensibilització social adreçada a la conservació del seu valuós patrimoni tant cultural com natural.

Les Illes Medes, Mediterrània Viva
L'exposició proposa als visitants un viatge de sensacions que al llarg d'un recorregut per les Medes va mostrant-ne els valors naturals. El viatge que s'inicia allà on trenca l'aigua de mar i acaba al fons marí anirà descobrint diferents parts de la reserva marina a partir que el visitant s'endinsa en la profunditat marina. El món de les algues, els boscos submarins de posidònia i els fons coral·lígens es descobreixen amb tota la bellesa i grandiositat.

L'exposició, concebuda molt didàcticament, mostra escenes de la vida a les illes Medes. A partir de diferents elements que ens apropen a tocar de la zona on baten les onades, els fons sorrencs de les illes, les profunditats de les coves submarines o la flora i fauna que habita la reserva, els visitants es veuen submergits en un meravellós espectacle marí, talment com si estiguessin bussejant.

L'exposició mostra també les illes Medes com un paisatge humanitzat i com s'ha anat transformant tot el seu voltant, ja que les diferents onades de la Història i la influència del turisme han influït fortament en la personalitat de les illes.

Una exposició per a tothom
Amb la idea que l'exposició pugui ser gaudida pel màxim nombre de públics, la mostra ha incorporat elements que potencien una descoberta sensorial. D'aquesta manera, tots els visitants de l'exposició trobaran elements que la fan adequada a persones amb diversitat funcional. 

Al llarg de la mostra, es potencia el sentit del tacte amb la possibilitat de tocar diferents peixos i aus com un nero o un corb marí. També es treballa el sentit de l'oïda incorporant a l'exposició sons com el dels esquitxos del mar o el dels dofins. I, a l'hora d'elaborar els textos de l'exposició, també s'han tingut en compte les persones deficients visuals i tant la llargada com la tria de colors han estat fets amb uns criteris homologats per potenciar-ne la lectura. Per dur a terme aquesta tasca, ha estat clau el treball amb la Fundació Astres que treballa per atendre les necessitats de persones amb diversitat funcional.A més, l'exposició compta amb un espai de ludoteca on jugar, pintar i llegir llibres i contes sobre les Medes i el mar.

 

AdjuntMida
Image icon ExpoTerrestre.jpg14.59 KB

Relacionats

Notícia

Aquest curs escolar, un total de 23.120 alumnes dels centres educatius del Vallès Occidental han participat en les activitats educatives que ofereixen el Consell Comarcal del Vallès Occidental i el Consorci per a la Gestió de Residus. Es tracta d’activitats que van des de la sensibilització ambiental fins a la igualtat, la vida saludable i comportaments de risc, l’energia o l’aigua, entre d’altres. 

Butlletí