Aquest dimecres 7 d'abril s'ha celebrat a Barcelona la reunió de sortida de l'SCARCE, un projecte d'investigació multidisciplinari que té per principal objectiu descriure i predir la rellevància dels impactes del canvi global sobre la disponibilitat de l'aigua, la seva qualitat i els serveis ecosistèmics de les conques mediterrànies de la Península Ibèrica, així com els impactes a la societat i a l'economia. Aquest projecte servirà per millorar la gestió dels rius i, per tant, hi haurà una interacció important entre la comunitat científica i la gestió de conques hidrogràfiques.
En el marc del programa CONSOLIDER-INGENIO, del Ministeri de Ciència i Innovació, SCARCE compta amb un pressupost de 4,5 milions d'euros i durarà 5 anys. Durant aquest temps es reuniran 12 grups científics espanyols amb més de cent investigadors i líders en diverses disciplines com hidrologia, geomorfologia, química, ecologia, ecotoxicologia, economia, enginyeria i modelització. El coordinador del projecte serà Damià Barceló, director de l'IDAEA-CSIC, i director de l'ICRA. Barceló ja va ser supervisor a Espanya del projecte europeu AquaTerra, que analitzava la qualitat de l'aigua de cinc rius europeus, entre ells l'Ebre.
Per realitzar l'estudi s'aplicarà una aproximació a diferents escales, amb dades històriques i estudis de camp en quatre conques hidrogràfiques representatives a Espanya: Llobregat, Ebre, Xúquer i Guadalquivir. Aquestes conques cobreixen una important àrea de l'Espanya mediterrània i un ampli conjunt de condicions socioecològiques. La investigació de camp es centrarà en els episodis hidrològics més rellevants, com les sequeres i la identificació de les zones sensibles al canvi global.
A més d'IDAEA, dependent del CSIC, i l'ICRA, participen en aquest projecte les següents institucions: Universitat de Barcelona (UB), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Universitat de València (UV), Institut de Ciències Marines d'Andalusia (ICMAN ), Euskal Herriko Unibertsitatea (EHU), Universitat Rovira i Virgili (URV), Universitat de Lleida (UdL), Universitat Politècnica de València (UPV) i la Universitat Politècnica de Madrid (UPM).