Què poden fer els ens locals per consumir menys energia? Com es fa una ordenança d'edificació sostenible? És viable promoure el compostatge casolà? Com es poden incorporar els criteris de consum responsable a les oficines d'un ajuntament? I per què és tan complicat, de vegades, trobar totes aquestes respostes?
Ara la Diputació de Barcelona acaba d'editar un llibre que sota el títol de Mitigació i adaptació local al canvi climàtic recull de manera clara i entenedora una sèrie de propostes com les que s'han citat i que es poden posar en marxa des dels municipis per tal de contribuir a la mitigació del canvi climàtic (consulta la versió en PDF del llibre). La publicació ha estat elaborada pels tècnics de l'Àrea de Medi Ambient de la institució, i el coordinador Ferran Vallespinós va ser l'encarregat de presentar-la.
Vallespinós va destacar que "es tracta del primer catàleg d'aquest tipus que es realitza", i l'objectiu és clarament ajudar els ajuntaments i els ens locals a adoptar mesures "que es poden transformar en la reducció de tones de CO2". A més d'una completa introducció general sobre les característiques i efectes previstos del canvi climàtic global, el més cridaner de la publicació és la manera en què es presenten la cinquantena d'exemples de coses que es poden fer de manera efectiva.
Es tracta d'un format de fitxes en què es descriu l'acció, el cost i dificultats que pot comportar, la metodologia més idònia per portar-ho a terme, els beneficis que s'aconsegueixen i, també molt important, les fonts de finançament a les que es pot recórrer i quins altres municipis ja ho han posat en marxa. Com si es tractés doncs de receptes de cuina, les fitxes aporten informació molt específica i útil per a tècnics i responsables polítics de l'àrea local interessats en millorar l'eficiència dels seus municipis en termes de sosteniblitat.
Propostes per tots els àmbits
El catàleg de propostes les presenta dividides en vuit àmbits diferenciats, que abasten els diferents nivells d'intervenció possible: energia, residus, aigua, mobilitat, urbanisme i edificació, medi litoral i sistemes naturals, compra sostenible i consum responsable i un últim àmbit general per aspectes d'abast més ampli.
Pel que fa a l'àmbit de l'energia, destaca la informació sobre la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques i de captadors solars tèrmics, així com les propostes per adaptar l'enllumenat públic a la llei de contaminació lumínica i abaixar el consum mitjançant el canvi del tipus de bombetes. A l'àrea de residus es suggereix la posada en marxa d'un sistema de pagament en funció de la generació, i a la de l'aigua, algunes idees per controlar les fuites a la xarxa de distribució.
Les bicicletes públiques i els biocombustibles són algunes de les propostes de mobilitat, però també l'adequació de camins escolars segurs que permetin fer els trajectes a peu i la creació de zones lliures de vehicles. L'àmbit d'urbanisme i edificació se centra en incloure-hi criteris sostenibles, com ara sistemes d'estalvi d'aigua potable en els edificis i la consideració dels factors bioclimàtics a l'hora d'avaluar un projecte d'obres.
Entre les propostes més interessants es troben les referides al manteniment del medi litoral i natural, que posa l'èmfasi en la naturalització dels espigons, la correcció de l'erosió de les platges i l'accessibilitat a les d'ús públic. L'apartat sobre compra sostenible i consum responsable ofereix un bon grapat d'idees per incorporar criteris de sosteniblitat a les contractacions públiques i al consum de productes d'oficina, per posar un parell d'exemples.
Tot plegat, una guia molt útil que pot afavorir "la implementació o aplicació de mesures amb un impacte real", segons Vallespinós, amb l'avantatge de saber que ja funcionen en altres indrets de característiques semblants.
Més informació:
Podeu consultar el llibre en format PDF fent clic aquí.
Adjunt | Mida |
---|---|
cataleg.jpeg | 23.77 KB |