BioDiverCiutat: ecosafaris a tocar de casa

Sostenible.cat
01/04/2011 - 00:00

Ni tot s'aprèn amb lliçons magistrals a l'escola ni la biodiversitat es limita a la selva. I sobre aquesta base, el programa BiodiverCiutat d'educació ambiental dóna a conèixer la biodiversitat urbana mitjançant activitats innovadores d'acció i sensibilització ciutadana, que li han valgut un dels Premis Acció 21 2010. 

BioDiverCiutat és un projecte de l'Institut Joan Goodall, que va ser fundat l'any 1977 per la pròpia primatòloga anglesa. L'entitat té actualment una de les seus al zoo de Barcelona i es dedica, a més de a la investigació i la conservació de la vida salvatge, a fomentar el desenvolupament sostenible i la comprensió de la diversitat cultural arreu del món.

Tres anys d'ecosafaris
L'activitat més destacada de BioDiverCiutat són els ecosafaris, activitats d'exploració urbana que permeten conèixer la flora i la fauna que tenim a la ciutat i que sovint ens passa quasi desapercebuda.

Alguns ecosafaris són per a grups escolars d'entre 8 i 12 anys, però altres estan oberts a totes les edats i hi participen moltes famílies.

A Barcelona se'n fan una vintena a l'any: al parc del Castell de l'Oreneta, en un recorregut en bicicleta des de la Sagrada Família fins a la platja amb diferents punts de parada, a Montjuïc, a Collserola o al Guinardó

Ja fa tres cursos que van començar, i ara tenen places per apuntar-se a les següents edicions, a Barcelona i també a Lleida i a Madrid. A més, BioDiverCiutat fa tallers per a mestres i alumnes de temes específics, com ara l'anàlisi d'egagròpiles (les boles que regurgiten les aus rapinyaires) o com crear un hort urbà.

El material didàctic, creat expressament, són les Biofitxes,

que inclouen una historieta il·lustrada protagonitzada pel Professor Roots (un personatge d'animació present a tot el programa) que convida a explorar i protegir la biodiversitat urbana amb títols com 'Del Congo al teu barri' o 'Explorant en pijama'. El revers inclou una explicació més teòrica amb preguntes i respostes que busquen despertar la curiositat dels joves sense perdre en cap moment el component lúdic.

Gratuït i online
Totes les activitats que s'ofereixen dins el programa BioDiverCiutat són gratuïtes i, a més, els materials estan disponibles per descarregar a la web, que inclou també una 'Minipèdia' sobre les espècies, jocs infantils online o uns biomapes que recullen les fotografies que envien els participants.

I encara es pot fer més, tot prenent part en el concurs d'ecoiniciatives obert a grups escolars, famílies o qualsevol grup amb un mínim de tres persones.

En conjunt, maneres noves per conscienciar del que tenim i aconseguir que anem vivint d'una manera més acord amb el medi natural.

Podeu veure altres iniciatives guardonades al nostre especial Premis Acció 21 2010 

Relacionats

Article

Es tracta d’una prova pilot impulsada per l'Ajuntament de Girona i la Universitat de Girona a través del projecte GiroNat.

Article

L’aplicació per registrar, organitzar i compartir observacions d’animals i plantes s’actualitza amb l’objectiu de ser més accessible i promoure la ciència ciutadana a la ciutat.

Article

Una vintena d'alumnes de 4t d'ESO de l'IES La Vall del Tenes creen terraris sostenibles i autosuficients. L'Ajuntament de Santa Eulàlia hi ha col·laborat amb la compra del material.​

Butlletí