La 15a edició de la Setmana Europea de Prevenció de Residus té com a eix la prevenció dels envasos i embalatges

Font: Ajuntament de Rubí i Reus

13/11/2023 - 09:42

Ajuntaments com Rubí o Reus, entre molts altres, organitzen activitats.

 

La Setmana de la prevenció de residus a Rubí

Rubí celebra un any més la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, una iniciativa que es realitza simultàniament arreu d'Europa i que té com a objectiu organitzar accions de sensibilització sobre la necessitat d’evitar la generació de residus. L’edició d’aquest any posa l’accent en la prevenció dels envasos i embalatges.

Aquest sector és un dels principals de la indústria a Catalunya. Concretament, la producció d’embalatges de plàstic suposa una tercera part de tots els embalatges que es fan al país. En moltes ocasions, aquests envasos són d’un sol ús, elements que ens permeten conservar o transportar el menjar principalment però que tenen un ús efímer i que generen una gran quantitat de residus. D’aquests, generem un 10 % de residus corresponents a envasos lleugers dels quals, a Rubí, només se’n recicla un 4 %. L’objectiu, a banda de reciclar els que utilitzem, és reduir-los, ja que en molts casos el temps d’ús d’aquests envasos és d’uns minuts.

La proposta se celebrarà del 18 al 25 de novembre i, com a principal novetat, incorpora la presentació del servei d'Ecovaixella.

La generació de residus d'envasos a la Unió Europea va augmentar de 66 milions de tones el 2009 a 78,5 milions de tones el 2019 (173 kg per habitant). Per fer front a aquesta situació, el desembre de 2020, la Comissió Europea va establir l'objectiu que tots els envasos haurien de ser reutilitzables o reciclables d'una manera econòmicament viable de cara a l'any 2030 amb l'objectiu de reduir els envasos, el sobreembalatge i, per tant, els residus d'envasos.

L’11 % del pes de la compra estàndard a Catalunya són envasos d’un sol ús, dels quals un 7,7 % són envasos –o parts d’envasos–  superflus i prescindibles. L’opció dels consumidors és essencial en la tria i la compra d’aquests productes en funció del seu envàs. És cert que el preu no sempre és el mateix; tot i així, podem esbrinar opcions o descobrir establiment i fórmules que ens ho posin fàcil, a nosaltres i al medi ambient. 

Evitar l’envasat excessiu i millorar la recollida selectiva pot reduir fortament el fenomen dels residus abandonats en espais naturals i augmentar la qualitat del material a reciclar. La Setmana Europea de la Prevenció de Residus se centra per segona vegada en aquests residus donada la urgència de reduir-los pel benestar del medi ambient.

El proper dissabte 18 de novembre se celebra la Gran Acció. Al c. Maximí Fornés i a la pl. Doctor Guardiet s’organitzarà el Refira’t, una fira de 2a mà que, amb la col·laboració de les AFA i escoles de la ciutat i comerços de segona mà, suposa un aparador d’alternatives per allargar la vida dels productes i trobar autèntiques gangues.

També s’han programat activitats infantils. D’una banda, L’Inflable per reciclar saltant, que estarà operatiu durant el matí i on els més menuts podran jugar mentre aprenen a seleccionar els residus. I, de l’altra, tallers infantils com Fer titelles amb tèxtil i Clauers fets amb macrame, que es podran realitzar mentre es visiten les paradetes d’Humana i Solidança, dues de les entitats que gestionen els residus tèxtils a la ciutat.

Els ecotallers en clau de Re també seran presents en aquesta edició de la Gran Acció. N’hi haurà un adreçat a grans i petits per començar a preparar les properes festes de Nadal, tot fent garlandes amb envasos reutilitzats. I un altre sobre batch cooking, on les persones participants aprendran a reduir els envasos i el malbaratament alimentari. I si encara hi ha algú que no tingui un claki, a la parada d’APDIR se’n podrà recollir un i informar-se sobre el projecte Rubiclak de recollida d’oli de cuina usat. El Dimecres Manetes al Carrer també torna en aquesta edició de la Gran Acció per donar l’oportunitat a la ciutadania de reparar petits aparells elèctrics i electrònics amb el format “Si ho repares, t’ho quedes!”. Així, es podrà portar un aparell per arreglar o bé arreglar-ne un dels que hi hagi a la parada i si el deixes com a nou endur-te’l.

I durant la setmana, es posarà en funcionament el nou servei d’Ecovaixella de la ciutat, que es podrà fer servir per ambientalitzar tant actes i festes populars com celebracions privades. D’una banda, hi haurà el servei habitual de vaixella sostenible d’un sol ús destinada a les entitats de la ciutat. I, de l’altra, es torna a activar el servei de lloguer de vaixella reutilitzable que estarà a l’abast tant d’entitats com de la ciutadania. A partir d’ara, aquesta vaixella es recollirà al Taller Jeroni de Moragas (Valldoreix). Com a novetat, per tots aquells esdeveniments i actes populars de més de 1.000 consumicions, es posarà a disposició dels organitzadors el servei de lloguer de gots de plàstic dur reutilitzables i retornables.

 

La Setmana a Reus

La regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Reus, amb la col·laboració d'altres departaments municipals, organitza diverses activitats amb motiu de la Setmana de Prevenció de Residus que enguany se celebra del 18 al 26 de novembre. Es tracta d’una acció que es realitza simultàniament en el conjunt dels països d’Europa per promoure la reducció dels residus que generem. L’enfoc temàtic de la 15a edició es centrarà en els envasos amb l’eslògan No t’emboliquis!.

A Reus s’ha programat un conjunt d’activitats centrades en la prevenció i en el dia temàtic dels envasos. En aquest sentit, el regidor responsable de l’àrea de Medi Ambient, Sostenibilitat i Via Pública, Daniel Rubio, ha recordat que “Si el reciclatge és important, reduir els residus en origen ho és encara més, i per això és important treballar la pedagogia que un residu no generat és un residu que després no haurem de gestionar”.

Se celebrarà un dia temàtic el 25 de novembre amb activitats com un tast d’aigua, un scape Room sobre l'aigua embotellada i la visita a l’espai d’aigua d’Aigües de Reus. 

Altres accions programades són el taller de batchcooking, o un taller familiar dels residus a la llar. a l’Espai Agrari de la Boca de la Mina. Taller per fomentar la separació dels residus a nivell domèstic amb xerrades pel adults i tallers per als infants. 

També en el marc de la Setmana de la Prevenció de Residus i del programa d’Educació Ambiental Reus Escoles 20230, el dia 24 de novembre es portarà a terme a la Palma de Reus un mercat de bescanvi escolar. Està prevista la participació d’uns 370 alumnes de set centres educatius de la ciutat. Els centres participants són el Col·legi La Presentació; les escoles Ganxets, Puigcerver, Rosa Sensat, Maria Cortina i la Vitxeta i l’Institut Baix Camp. Els alumnes intercanviaran jocs, joguines, llibres, material escolar, material esportiu i roba. L’objectiu d’aquesta iniciativa és fer-los reflexionar sobre els hàbits de consum, valorar la prevenció de residus com a prioritat, promoure habilitats socials i comunicatives entre l’alumnat, així com donar a conèixer als participants la possibilitat de reutilització i bescanvi d’objectes en bon estat que no utilitzin. En finalitzar les sessions es realitzarà una valoració final de l’activitat amb dades quantitatives com els quilograms de residus previnguts i la quantitat d’intercanvis realitzats. L’activitat de mercat de bescanvi està adreçada als joves de cicle mitjà o superior d’Educació Primària i als de primer cicle d’ESO.

 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

La proposta ha inclòs activitats com La Gran Acció, La Trocalleria es mou als barris i diferents Ecotallers en clau de RE

Notícia

Mollet del Vallès és una de les candidatures catalanes que optarà al Premi Europeu de la Prevenció de Residus (EWWR) 2024 en la categoria d’Administració Pública per la seva iniciativa “Dia lliure d’envasos d’un sol ús al Mercat Municipal”.

Notícia

L’Ajuntament de Reus ampliarà el contracte del servei de neteja viària i recollida de residus amb l’objectiu de guanyar en qualitat, eficiència i eficàcia

Butlletí