L'Ajuntament de Torredembarra presenta el projecte 'platges intel·ligents'

Font: Ajuntament de Torredembarra
14/11/2011 - 00:00
La iniciativa és una prova pilot que estudia aplicar tot un seguit de mesures de rendibilitat econòmica a les platges per generar recursos que es puguin revertir en millora ambiental

Què és una platja intel·ligent? Segons el consistori de Torredembarra: 'el concepte platja intel·ligent pretén descriure aquella que es gestiona de manera sostenible tant des d'un punt de vista ambiental com econòmic'. Per això, l'Ajuntament ha posat en marxa el projecte 'Platges Intel.ligents'. La iniciativa és una prova pilot que estudia 'aplicar tot un seguit de mesures de sostenibilitat econòmica a les seves platges amb l'objectiu de generar recursos que es puguin revertir per finançar els serveis que permeten que el litoral torrenc continuï assolint els nivells molt elevats de sostenibilitat ambiental que té ara mateix'.

De fet, subratllen, ja fa anys que a les platges de Torredembarra (Canyadell, la Paella, Barri Marítim i els Muntanyans) es duen a terme tot un seguit d'accions de caire ambiental que han permès obtenir les màximes qualificacions. Cal recordar que les quatre platges del municipi de Torredembarra compten amb les certificacions EMAS i ISO 14001 i que les de la Paella i Barri Marítim també tenen la distinció de la bandera blava. A més ara han rebut el premi de la bandera Ecoplayas per a les platges netes i sostenibles en la categoria de Mediterrani Nord. Dins d'aquesta categoria s'han lliurat 5 banderes de les quals 2 han estat atorgades a Torredembarra, essent l'únic municipi de la demarcació de Tarragona que ha obtingut aquest guardó.

Els aspectes valorats són la possessió de certificats i guardons com la ISO 14001:2004 de gestió ambiental, l'EMAS i Bandera Blava entre d'altres, requisits que compleixen les dues platges. Un dels aspectes molt valorats per la platja del Barri Marítim ha estat la introducció de la recollida selectiva de la matèria orgànica i la instal·lació de plafons amb informació ambiental. A la platja de la Paella s'ha valorat molt positivament les campanyes d'educació ambiental dutes a terme amb les ONG locals de reconegut prestigi en el seu àmbit.

Les mesures que s'han inclòs en la prova pilot 'platges intel.ligents' són:

- Incloure com una millora en el nou contracte de neteja viària i que, per tant, no comporti cap cost addicional a la ciutadania la neteja manual de la sorra de la platja. Caldria una neteja a mans al mes durant el període d'hivern a totes les platges i ampliar-ho a una quinzenal a la zona dunar protegida de Muntanyans en tot el període estival. Impuls de la creació d'un cos de voluntariat per a augmentar les neteges de la zona protegida de Muntanyans.

- S'inclouria el manteniment dels lavabos químics en la contracta de les guinguetes de les platges, disminuint, d'aquesta manera els costos del seu manteniment per part de l'Ajuntament.  Es pot destinar part del cànon d'ocupació del domini públic de diverses activitats a sufragar part de les despeses de la platja que no generen ingressos.

- Recollida selectiva de la brossa generada a les papereres de la platja avaluant les quantitats de brossa per fracció recollida i eliminant el rebuig.

Les despeses que genera aquesta acció es podrien considerar com una millora del nou contracte de neteja viària i no comportarien cap cost addicional a la ciutadania.

Els ingressos generats anualment per les fraccions recollides selectivament es destinarien a sufragar part de les despeses de la platja que no generen ingressos com l'abalisament i el seu manteniment, per posar un exemple.

S'adequarien el nombre de papereres a les fraccions més recollides: rebuig i envasos d'acord amb l'estudi realitzat aquest estiu de 2011, per tal d'augmentar la recuperació de la fracció d'envasos, la més nombrosa i ben reciclada.

- Destinar els diners corresponents a l'estalvi d'aigua aconseguit i la recaptació pel sistema de pagament a les dutxes i rentapeus en el manteniment de les instal·lacions, costejar els costos del control de la legionel·la i, a més, per la pròpia amortització de la instal·lació del sistema de pagament. En aquest sentit, s'està treballant en quines tarifes es podrien aplicar i podrien trobar-se sobre els 10 cèntims, ja que el principal objectiu d'aquesta mesura no és tant el que s'ingressi com fomentar el consum racional.

- Creació d'un aparcament intel·ligent a les immediacions de l'Espai Natural de Muntanyans, amb instal·lació de plaques solars que contribueixin a abaratir els costos del consum elèctric de les platges (il·luminació passeig, consum elèctric dels emissaris submarins, instal·lació de càmeres de videovigilància per evitar el vandalisme a les zones naturals, etc.).

Pel que fa a la implantació del projecte, el regidor Pere Font  ha explicat que es durà a terme a través de fases i que s'iniciarà per les platges considerades urbanes: la Paella i el Barri Marítim. També ha comentat que per posar en marxa aquestes mesures primer s'haurà d'efectuar una inversió aproximada de 90.000 €.

Per la seva part, la directora general de Polítiques Ambientals del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Marta Subirà, ha qualificat aquest projecte com a molt pioner i extraordinàriament bo i que, de ben segur, servirà d'exemple per a d'altres poblacions. La iniciativa compta amb el suport institucional de la Generalitat de Catalunya.

Municipis: 
TarragonèsTorredembarra
AdjuntMida
Image icon Espai Natural dels Muntanyans73.59 KB

Relacionats

Article

Un refugi climàtic a Llorenç del Penedès i el projecte Gastrocaça de Roquetes reben el Premi Iniciativa Medi Ambient 2024 de la Diputació de Tarragona

Article

El projecte GreenBelt’26 impulsa l’educació ambiental a les escoles de Tarragona

Article

Entre les actuacions destaquen la reparació de la coberta, l’aïllament tèrmic de la façana i la instal·lació de nova il·luminació LED

Butlletí