VERD URBÀ, BIODIVERSITAT I SALUT

La disponibilitat i proximitat al verd urbà i la renaturalització s’han tornat en dues necessitats urgents a les zones urbanes, especialment a les grans ciutats. L’augment de les temperatures a causa del canvi climàtic, els problemes de qualitat de l'aire i l’afectació a la biodiversitat requereixen una planificació del verd que pot jugar un paper clau en la salut de les persones que hi viuen. 

En aquest especial ens desplacem fins a Vilanova i la Geltrú per veure un cas de renaturalització d’un espai que havia de ser urbanitzable i, gràcies a una mobilització ciutadana, es va aconseguir aturar. Parlem amb Marc Montlleó, de Barcelona Regional, Joan Pino, president del CREAF, i Mònica Ubalde, de l’ISGlobal per veure exemples de ciutats que han fet una correcta planificació de verd, des de les infraestructures verdes a la gestió dels parcs i jardins. Quines són les conseqüències que pot tenir per a la societat d’avui tant en l'àmbit de la salut mental com de recursos el fet que no hi hagi un pla degudament traçat per a moltes ciutats del sud del continent?

També en format butlletí.

 


 

Article
Guia per a la naturalització i plantació d’escocells de la ciutat

La Paeria de Lleida promou que la ciutadania pugui plantar flors i plantes als escocells i disposa d'un nou protocol que s’ha elaborat per a definir el procediment i els criteris a seguir per a la plantació o sembra de plantes als escocells dels arbres que hi ha als carrers de la ciutat.

Article

Un projecte de la UB presenta una aplicació mòbil per descobrir rutes verdes i potenciar un envelliment saludable.

Notícia

L’Ajuntament de les Franqueses comença a aplicar nous criteris per a la gestió de les zones enjardinades del municipi. Una nova metodologia que busquen un sistema de jardineria més adaptat al medi i a les espècies autòctones i un sistema més racional i eficient en el consum de recursos i en el manteniment dels espais. 

Article

L'actuació, pionera a Lleida, forma part de les obres de remodelació urbanística d'aquest carrer, a l'altura de la Plaça del Treball. La finalitat de la iniciativa és el reaprofitament i la millora de l'espai públic.

Notícia

L’Ajuntament de Reus farà un inventari del patrimoni vegetal de la ciutat i redactarà un projecte per relligar la vegetació urbana i periurbana.

Notícia

La ciutat de Barcelona rep el reconeixement per la seva trajectòria als Premios a las Buenas Prácticas Locales por la Biodiversidad, en el marc de la XII Assemblea General de la Red de Gobiernos Locales +Biodiversidad.

Article

Unes 86.000 persones, el 81% de la població de Reus, tenen un refugi climàtic públic, sigui un equipament o una zona arbrada d’ombra densa, a menys de 300 m (cinc minuts a peu) de casa seva.